HELYIEKNEK

Kertverseny 2023

Kedves lakosok! Ebben az évben szép lassan közeledik a nyár, és ezzel együtt szervezésre kerül a kertverseny.

Az aktív kertészkedés és a virágos udvarok hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz. A növények oxigént termelnek, tisztítják a levegőt és javítják a helyi ökoszisztémát. Emellett a kertészkedés során lehetőség nyílik a komposztálásra és a fenntartható kerti gyakorlatok alkalmazására. A kertészkedés és a szabadtéri tevékenységek egészségügyi és jóléti előnyökkel is járnak. A természet közelsége és a friss levegő hatással lehet az emberek fizikai és mentális egészségére.  ezek mellett az udvarok és kertek szép díszítése számos előnnyel járhat még kisfalunk számára.

Reméljük, hogy minél többen részt vesznek a versenyeken, és együtt csodálatos virágokkal és kompozíciókkal díszítjük fel falunkat. A részvételért és a lelkesedésért köszönetet mondunk mindenkinek!

A kertversenyre való benevezéshez a következő szabályokat szeretnénk megosztani:

A programhoz való csatlakozás önkéntes jelentkezés alapján történik az Önkormányzatnál beszerezhető jelentkezési lappal, melyet kitöltve szintén az Önkormányzatnál kell leadni!

Jelenkezési határidő: 2023. június 10.

Nevezési kategóriák:

1. Belterület: (ház kert)

  • Mini: 50 m² alatti területen
  • Normál: 50 m² feletti területen

2. Külterület

Vegyes (zöldség és gyümölcsös kert )

Elvárások, és egyben a bírálat szempontjai:

1.  A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és hasznos

2.  A megtermelt zöldségek, gyümölcsök minősége megfelelő legyen

3.  Értékelésnél előnyt élvez a komposztálás, öko/bio módszerek alkalmazása, öntözésnél esővíz használata, madárbarát kert kialakítása, azaz a kertben van madáretető, itató, odú, ha a kertben minél többféle gyógy-, és fűszernövény található, valamint figyelemmel a régi, saját megőrzésű fajtákra

Értékelés:

A benevezett kertet az Önkormányzat által felkért zsűri értékeli 2 alkalommal történő helyszíni szemle során.

Az 1. sz. szemle befejezésének időpontja: június 30.

A 2. sz. szemle befejezésének időpontja: auggusztus 31.

A kertlátogatások időpontja a kertgazdákkal előzetesen egyeztetve lesz. A kertlátogatásokról fotók készülnek, amelyeken látható a teljes kert több irányból, dokumentálható a kert több részletei, olyan is, ahol a kert művelői is láthatóak.

Díjazás: kategóriánként az első 3 helyezett, indokolt esetben az Önkormányzat különdíjat is oda ítélhet

Eredményhirdetés: 2023. szeptemberében a "Szüret ünnep" rendezvényünk alkalmával.

A díjazottak személye és a kertekről készült fotók megjelentetésre kerülnek az Önkormányzat honlapján, illetve a Szomolya Község Önkormányzata Facebook oldalán.