TURIZMUS
VENDÉGLÁTÁS, LÁTNIVALÓK

Rece

A Fekete Cseresznye Művelődési házban találhatják meg a kulturális Örökségünk részét képező rece csipke kiállításunkat. Azért is ajánlom a figyelmükbe, mert olyan különleges lehetőségben is részük lehet, hogy láthatják hogyan készülnek ezek a különleges kézimunkák.

A rececsipke egy szinte elfeledett ősi kézművesség, egy igen munkaigényes kézimunka. Alapja valószínűleg a halászháló készítése volt. Nevezhető hímzésnek, de csipkének is. Kellékei: recetű, recehenger, gombostű, különböző anyagú és színű kézimunkafonál. Az erősen kikeményített, csomózott hálót a keretre feszítették, majd a mintát a recetűvel beöltötték, befűzték vagy behímezték a háló kockáiba. Volt, aki csak a keretre feszített hálót készítette, más pedig csak a mintát fűzte be. A készítők saját stafírungjuk elkészítése mellett értékesítették is a sokszor népi ihletésű munkáikat.

A recét a mezőgazdasági munkák mellett, jövedelemkiegészítő forrásként művelték elődeink. Régebben, oltárterítő, templomi zászló, függöny, asztalterítő, polcszegély stb. volt. Ma leginkább, lakásdíszítő textília. Régen , különösen téli időszakban az asszonyok fontos kereseti lehetősége volt. A kész árut: Kassán, Miskolcon, Egerben és a környékbeli nagyobb piacokon, vásárokon értékesítették. 

A napi házimunka végeztével a szomszéd asszonyok kivitték az utcára a kereteket, szorgos kezekkel fűzték a neccet, közben híreket cseréltek, lehet pletykáltak is, jót-rosszat megbeszéltek. Gyermekeik, unokáik jól eljátszottak körülöttük egymással, így valóságos „közösségi térré” alakult az utca. Miközben a lemenő nap arany sugarai simogatták a kezeik alatt születő remekműveket.

Azután lassan kihaltak az idős necc készítők, a fiatalabbak nem kaptak kedvet hozzá és a 60-as évektől eltűntőben van ez a fajta kézimunkázás, és a közösségi életnek ez a színfoltja.

A Szomolyai recézés története: , a XX. század elején egy falubeli summás nő elment szolgálni Hódmezővásárhelyre, s ott egy „úriházban” mutatták meg neki, s tanították meg vele a rece készítését. A nő a szolgálat után hazajött a faluba, s megtanította a faluban élőket is e technikára. A kézimunkázás a lányokat kézügyességre, kreativitásra, szép iránti érzékenységre, türelemre tanította

Ma itt Szomolyán a Hagyományőrző közmunkaprogram keretén belül készülnek a szebbnél szebb terítők. A helyi Rece Egyesület énekkara őrzi a nevét ennek a rendkívül tetszetős kézimunkának.