HELYIEKNEK

Somogyi Dénes

2012 évben Szomolya község lakossága és önkormányzata díszpolgár címmel jutalmazta Somogyi Dénest, községünk szülöttét. Ismerjék meg életútját!

Somogyi Dénes született 1938. 03. 12. Gömbösfalván (ma Szomolya) földművelő szülők negyedik gyermekeként. Az általános iskola után a mezőkövesdi gimnáziumban folytatta tanulmányait. Szülei a Rákosi rendszer kegyetlen beszolgáltatási terhei miatt kivették az iskola harmadik osztályából. Évek múlva, munkavégzés mellett, az egri Gárdonyi gimnáziumban fejezte be tanulmányait és tett érettségi vizsgát. Több szakmát tanult, majd ezekben dolgozott nyugdíjazásáig. Volt autó villanyszerelő, autószerelő, autóbuszvezető, kamionos, taxis, gépkocsi eladó, garázsmester, szállításvezető stb. Amikor nyugdíjba került, rokonságának fiatal tagjaitól kapott egy használt számítógépet, amelynek kezelését autodidakta módon sajátította el. Nyugdíjas kora óta írja, szerkeszti könyveit, melyek a régi időkről mesélnek.

Megírta Szomolya monográfiáját. Ezzel nagyon nagy hiányt pótolt, és előfutára lett több munkásságát követő kutatómunkának. Írt a faluban egykor élő emberek életéről, hogy maradjon valami nyom az egyre gyérülő falvakról és azokról, akik nehéz munkával felnevelték utódaikat. Szomolyáról eddig nagyon sok könyvet írt és szerkesztett, majd térítésmentesen járult ahhoz, hogy néhány digitális könyvtár oldalát bővíthessék a könyveivel. Az idősebb emberek számára, akik nem interneteznek, néhány darabot kinyomtattatott és díjmentesen elosztotta közöttük. (Hagyományőrzők, idősotthonok lakói, stb. ) Ma már a falvak életéről szóló könyveit az anyaországon kívül olvassák Kanadában, Amerikában, Felvidéken, Erdélyben is.

Műveit olykor elküldi irodalmi pályázatokra és az ott kapott elismerések újabb írásokra serkentik. 2019-ben megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet. Amikor túrázik a hegyekben, vagy kapálgatja a zsebkendő nagyságú szőlőjét, mindig van zsebében egy ceruza, egy szeletke papír, hogy a hírtelen jövő gondolatait lejegyezze. Mint mondja – otthon aztán bő lére ereszti.

Regényei közül a Hasszán kincsét kedveli legjobban, amelynek kalandos eseménye ott kezdődik, ahol az egri vár ostroma véget ér. A szerelmi kaland egy itt maradó törökkatona és egy gyaur kecskepásztorlány romantikus találkozásáról szól. A fiatalok, akik olvassák, az Egri csillagok folytatásának tekintik.

Szeretettel kínáljuk oldalunkon könyveit minden kedves érdeklődőnek!

A Toldi kunyhó foglyai - megnyitás (.pdf)
Akácos falud visszavár - megnyitás (.pdf)
Beluci a tékozló fiú - megnyitás (.pdf)
Hasszan kincse - megnyitás (.pdf)
Kisértet az egri úton - megnyitás (.pdf)
Maruszja - megnyitás (.pdf)
Nagyapó feltámadása Szomolyán - megnyitás (.pdf)
Ne bántsátok őket nem bűnösök - megnyitás (.pdf)
Nyavalygós túlélő - megnyitás (.pdf)
Pesta bátyó viselt dolgai - megnyitás (.pdf)
Seregben - megnyitás (.pdf)
Szaloki Julianna balladája - megnyitás (.pdf)
Szomolya hajdanán 1 rész - megnyitás (.pdf)
Szomolya hajdanán 2 rész - megnyitás (.pdf)
Szomolya hajdanán 3 rész - megnyitás (.pdf)
Szomolya hajdanán 4 rész - megnyitás (.pdf)
Szomolya hajdanán 5 rész - megnyitás (.pdf)
Szomolya története - megnyitás (.pdf)
Szomolyai dombok alján - megnyitás (.pdf)
Szomolyai historiák - megnyitás (.pdf)
Titokzatos idegenek - megnyitás (.pdf)
Édes fiam! Édesapám! - megnyitás (.pdf)