ÖNKORMÁNYZAT

Szomolya

Szomolya Egertől 18 km-re keletre a Bükk hegység lábainál a Kánya-patak völgyében fekszik. Különleges háromszög kellős közepén helyezkedik el. Nem kell bemutatnunk Eger, Mezőkövesd városát, Bogács neve is ismert az egész ország területén.

E három település rendkívüli gyógyvizeivel, nyüzsgő forgatagával néhány perces távolságra fekszik Szomolyától. Az inkább pihenni vágyó, nagy tömeget kerülő turisták számára igazi kincs a mi kis településünk. Csendességével, gyönyörű látnivalóival, finom cseresznyés sütijeivel, rendkívüli boraival, szívélyes vendégszeretetével felejthetetlen kikapcsolódást nyújt minden pihenni vágyó idelátogatónak!

Jöjjenek velünk egy különös utazásra: Szomolya történeleme bármilyen hihetetlen, de közel 20 millió évre nyúlik vissza. 20 millió évvel ezelőtt rendkívül mozgalmas történések játszódtak le. A Föld kérge hihetetlen mozgásban volt. A Bükk-hegység roppant mészkő szirtjei akkor emelkedtek ki, és érték el magasságukat, és ez a mozgás a mai napig tart. Időszakosan meg is remeg a környékünkön a biztosnak hitt talaj. Utoljára 2013. januárban a közeli, Füzesabony-Mezőtárkány tengely vonalon volt rengés. A Bükk-hegység kiemelkedésével a szirtek peremterületein kibuggyant a földköpeny magmás anyaga a felszínre. Megszilárdulva alakult ki a dacit-riolit ami kőzet jellemző a Bükkalja vidékére. A magmás-kovasavas forró anyag átitatta a talajt, eredményeként napjainkban Szomolyán, a talaj enyhén savanyú amit a gyümölcsök igen kedvelnek. Ez a kor meghatározta a mai egyedi talajviszonyokat, aminek a leghíresebb szomolyai gyümölcs a fekete cseresznye is köszönheti létét

A település első írásos említése 1269-ből, egy adománylevélből való. A település ekkor még előnévvel: Ighazosszumula (Egyházasszomolya) szerepel.

A törökök a községet feldúlták és adófizetésre kötelezték. Földrajzi helyzete miatt azonban sem a török, sem a kuruc kor harcai nem tettek nagy kárt a faluban, mégis Szomolya elnéptelenedett

Elkövetkezett az 1932 év esztendeje Ekkor vált a cseresznyénk európai termékké, hiszen Gömbös Gyula, akkori miniszterelnök külpolitikája eredményeként az európai piacok nyitottak voltak irányunkban. Szomolyán lázas cseresznyetermelés kezdődött. A világpiacot, a cseresznyeterelést, a termőhelyeket azonban elsöpörte a Világháború. Mivel helyben megélhetést nem lehetett találni, így a falu népére a summás életmód volt a legjellemzőbb. Ők voltak Európa napszámosai. Bizony sokszor még külföldön is vállaltak napszámot, mezőgazdasági bérmunkát, sokszor csak a falatért, a napi betevőért. Sokat hónapokig, évekig távol voltak, a vándor életmód miatt.

A falu, Gömbös Gyula egykori miniszterelnök tiszteletére – halála után – 1937-ben felvette a Gömbösfalva nevet és 1945-ig Gömbösfalvaként szerepelt az egykori térképeken. A falu főterén álló Gömbös Gyula szobrot 1945 után Szomolyáról szekéren elszállították ismeretlen helyre. Egyesek azt mesélik, hogy ma is a faluban van, elásták. Biztosat senki sem tud

Nézzék meg szomolyai kínálatunkat és látogassanak el hozzánk! Élvezzék az itt élők vendégszeretetét és csodálják meg önök is különleges látnivalóink rendkívüli hangulatát.