TURIZMUS
VENDÉGLÁTÁS, LÁTNIVALÓK

Cseresznyésrétes

A híres Szomolyai fekete cseresznyéből sokféle ínyencséget tudunk készíteni.

A friss gyümölcs fogyasztása mellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk

Szomolyán a legjellegzetesebb cseresznyés finomságunk a rétes. A rétes ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 19. század óta számít Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek. A szomolyai cseresznyésrétest, ha valaki megkóstolja, akkor érteni fogja, hogy miért muszáj ezt mindenkinek megismernie, az egy felejthetetlen a gasztroélmény mindenki számára.  

Az igazi házi rétes titka abban rejlik, hogy beletesszük szívünket, lelkünket, rá tudunk koncentrálni a tésztára, hogy megfelelő legyen az állaga. Ez pedig nem könnyű, sok-sok gyakorlás kell hozzá. Ahhoz, hogy ezt megtanulja a fiatalabb generáció is egy új dolog vette kezdetét Szomolyán, ami reméljük hagyománnyá válik. Pócza Józsefné (Horváth Margitka) ötlete alapján, közös sütést szerveztek, ahol a fiatalok eltanulhatták a rétes sütés fortélyait. Giza néni és Kása Lászlóné, Asztalos Gizi adták át a húzott rétes tudományát.

Készültek hagyományos, mákos-túrós, a híres cseresznyésrétes, de különleges rétesek is. Pl: gyros, chilis bab, szilvás, túrós kapros, kolbászos-szalonnál-krumplis. A rétesek sokféleségét a töltelékek számtalan variációja adja. A töltelék lehet gyümölcs, túró, mák, káposzta, sőt, egyes tájakon takarmányrépát és babot is használtak.

A munkafázisokat jól begyakorolhatták:

  • Begyúrás
  • Kidolgozás
  • Pihentetés
  • Nyújtás
  • Betöltés, tekerés
  • Sütés